Konferenser 2016

Narrativ medicin - reflektioner efter konferensen 24/11

Helena DReber 8089

Helena Dreber, Allmänläkare

Jag lämnar Eugeniahemmet med bilder av floder och taggtråd i huvudet. Jag har alltid tänkt att "allmänmedicin, det är ju narrativ medicin, eller kanske tvärtom". Vad vore mina patientmöten om jag inte tog till mig av, och tog tillvara på patienternas berättelser? Någonstans under Rita Charons alla liknelser blir det extra tydligt att det är just så, men också att narrativ medicin är så mycket mer än att tolka berättelser.

Vi har gång på gång sedan termin ett hört att "anamnesen är det viktigaste diagnostiska verktyget". I ett myller av labbprover, röntgenundersökningar och "inte-missa-något"-ångest har anamnesen fått kämpa för att behålla sin förstaplats. Här, tio år efter min läkarexamen, får anamnesen sin upprättelse med råge.

Jag går hem från Eugeniahemmet stärkt i att jag gör rätt när diabeteskontrollen drar över på tiden för att både jag och patienten börjar närma oss vad som verkligen är orsaken bakom de urspårade sockervärdena. Jag blir lika stärkt i att jag gör rätt när jag låter rädslor och osäkerhet komma fram i patientberättelserna. Framförallt blir jag oerhört stärkt i att inte förstöra patientens berättelse genom att fråga kring ovidkommande saker bara för att tillfredsställa en algoritm eller kvalitetsindikator.

Konferensen kunde knappast ha kommit lägligare - patientmötet är på allas läppar och gång på gång lyfts mötet fram som det primära värdet i vården. Det ska därför bli extra spännande att följa bildandet av Svensk Förening för Narrativ Medicin. Inspirationen har inte låtit vänta sig - Väl hemma hittade jag snart en sedan länge undanstoppad bok som jag hoppas kan hjälpa mig förstå det där knepiga patientsamtalet jag hade härom veckan.

Fortsatt god jul och gott nytt år!

Helena Dreber

Stort intresse för Narrativ Medicin

 

IMG 4020

Så kan narrativ medicin utveckla vården! var temat för konferensen på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, den 24 november 2016. I panelen deltog från vänster: Eva Helmersson, levnadskonsult med patienterfarenhet, Christer Petersson, allmänläkare, Astrid Seeberger, professor, Valdemar Erling, läkare, Rita Charon, professor och Katarina Bernhardsson, litteraturvetare. Samtalet leddes av professor Ola Sigurdsson.

Konferensen inleddes av Lars Midbøe, handläggare på Sveriges Kommuner och Landsting och styrelseledamot i SFMI, som tillsammans med Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation och Språkkommitté, samt magisterprogrammet i Medical Informatics vid Karolinska Institutet, var arrangörer. Efter att ha välkomnat de drygt 110 deltagarna "till en dag om berättelser i ett hus fyllt av berättelser" beskrev han konferensens upplägg och syfte, bl a med Tomas Tranströmers dikt "Gläntan". Dagens huvudtalare, professor Rita Charon, läkare, litteraturvetare och föreståndare för Program in Narrative Medicine vid Columbia University i New York City, hälsades varmt välkommen. Här hittar du Lars Midbøes bilder!

I sin timslånga föreläsning talade Rita Charon om hälsans landskap och de gränser och uppdelningar som präglar hälso- och sjukvården både i USA och resten av världen. Med konstbilder, fotografier och exempel från sin kliniska praktik förklarade hon hur narrativ kunskap och empati kan öppna dessa gränser och skapa det förtroendefulla partnerskap som behövs för verklig läkning. Hon beskrev de tre "rörelser" som är så centrala i narrativ medicin: Attention, Representation och Affiliation. Hon berättade också om betydelsen av hennes eget efternamn - Charon (Karon) var den dystre färjekarlen som förde de döda över floden Styx till dödsriket Hades i den grekiska mytologin - och hur det skrämt henne som ung läkare, men också hjälpt henne att förstå sin roll som läkare, att kunna följa med sina patienter ända fram till deras död.

Här hittar du Rita Charons bildspel!

En film med Rita Charons föreläsning och det efterföljande panelsamtalet kommer inom kort att vara tillgänglig via denna webbsida.

Dagens Medicin har publicerat en intervju med Rita Charon, som gjordes i samband med konferensen 24/11. Rita Charon medverkade också vid Svensk Förening för Allmänmedicins (SFAM) kvalitetetsdag - här hittar du hennes presentatation därifrån!

Övriga presentationer från konferensen kommer successivt att publiceras här:

Berättelsen, vetenskapen och praktiken. Christer Petersson

Patientsäkerhet - berättelsens betydelse. Hans Rutberg

Designing eHealth learning from patient stories. Maria Hägglund

Narrativet i vårddokumentationen - Vad vill patienter och vårdare dokumentera? Rose-Mharie Åhlfeldt


Scandinavian Conference on Health Informatics 2016

Scandinavian Conference on Health Informatics 2016 har hållits i Göteborg 6-7 april. Konferensen som arrangerades av SFMI tillsammans med flera skandinaviska universitet och som hölls under Vitalis samlade forskare inom hälsoinformatik från Danmark, Norge och Sverige. Lena Petersson från Lunds universitet vann pris för sitt bidrag med titeln "Communicating to Employees the Implementation of Patient Online Access to Their EHR. The Case of Adult Psychiatry in Southern Sweden". Bidragen till konferensen är publicerade och finns att läsa här.

2017 års konferens är planerad att hållas i Danmark.

Narrativ medicin - konferens i Stockholm 24 november

bild06 1200x600 05 1 1024x512

24 november kommer läkaren, litteraturvetaren och professorn Rita Charon, från Program in Narrative Medicine vid Columbia University i New York City att vara huvudtalare vid en konferens på Eugeniahemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Mera information om både konferensen och workshopen i Kungälv hittar du på www.narrativmedicin.se. Du kan också anmäla dig genom att klicka här!.

SFMI är tillsammans med Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation och Språkkommitté arangörer för konferensen i Stockholm, som bl a kommer att ta upp narrativets betydelse och möjligheter i den kliniska vardagen och i den digitaliserade vårddokumentationen. Dagarna därpå medverkar Rita Charon m fl i en workshop på Kungälvs Sjukhus. 

 Missa inte detta unika tillfälle att lyssna till världens främste företrädare för narrativ medicin! Och dessutom möjligheten att höra ytterligare en rad kunniga och intressanta föreläsare: Astrid Seeberger, Ola Sigurdson, Christer Peterson, Katarina Bernhardsson, Eva Helmersson, Rose-Mharie Åhlfeldt och Erik Sundvall. Förutom keynote-föreläsning och panelsamtal (på engelska) kommer konferensen att ha parallella sessioner - tre på svenska och en på engelska - med ytterligare presentationer och utrymme för gruppdiskussioner.

Narrativ medicin - filmer från konferensen 24/11

Nu finns filmerna från konferensen om Narrativ medicin i Stockholm 24 noveber 2016 på Youtube! Här hittar du både introduktionenRita Charons huvudföreläsning och  det efterföljande panelsamtalet med Rita Charon, Eva Helmersson, Astrid Seeberger, Christer Petersson, Katarina Bernhardsson och Valdemar Erling, med Ola Sigurdson som samtalsledare, uppdelade i tre delar. Språket är engelska, eventuellt kommer svensk textning så småning om. 

Dagar om Lagar 2016

För 20:e året i rad arrangerades SFMI:s Dagar om Lagar. 160 deltagare från hela landet förkovrades och inspirerades av 13 toppföreläsare under seminariedagarna 3-4/11 på Hotell Radisson Blue i Göteborg. Även vid de välsmakande luncherna och runt torsdagskvällens middagsbord, fördes intressanta och viktiga samtal. Nya betydelsefulla kontakter knöts, i ett förändringsarbete behöver vi varandra. Antalet deltagare ökar för varje år, vilket synliggör att Dagar om Lagar är en arena som är behövlig – nu mer än någonsin.

Föreläsarna från bl.a. ÅF (Ångpanneföreningen), DI (Datainspektionen), IVO (Inspektionen för vård och omsorg) och MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) gav kunskapsinformation i ämnen som; Cybersäkerhet och ”The dark side”, Aktuella rättsfrågor och lagstiftningsarbete, Lagar och terminologi i patientsäkerhetsarbete och DI:s syn på aktuella lagförslag.

Nya lagar tillkommer och förslag finns på moderniserat regelverk, ex. vis en hälso- och sjukvårdsdatalag. Fler möjligheter öppnar sig men också fler risker uppstår, vilka ständigt måste kalkyleras, läras och lösas i den snabbt föränderliga IT-världen. Teoretiskt och praktiskt arbete genomsyras av ny digital terminologi, vilket ställer nya krav på oss som handhavare av IT. För att kunna utföra arbetet korrekt och möta medborgarnas rättigheter och krav på förtroende, behöver vi gemensamt förstå konsekvenserna av förändringarna, både i teori och i praktik, in i den minsta detalj som styrs av IT.

SFMI förbereder och fortbildar för framtiden och anlitar de mest kunniga föreläsarna inom respektive kunskapsområde. Vi ser fram emot att välkomna ännu fler deltagare till Dagar om Lagar 2017.

För Programkommittén
Lars Lindsköld
sekr. SFMI

Dagar om Lagar 2016 - program och presentationer

Program:

Program för Dagar om Lagar 2016

Presentationer:

Per Bergstrand - Forskning och PUL 

Magnus Bergström - Datainspektionen

Andreas Crusell - Dataskyddsförordningen PUL 2.0 

Anne-Marie Eklund Löwinder. IIS

Jan Ljungberg - Digitalisering av samhället

Manòlis Nymark - Aktuella rättsfrågor

Ulf Palmgren - ReservID

Ulf Palmgren - eLegitimation del 1

Ulf Palmgren - e-legitimation del 2

Mats Sundgren, AstraZeneca

 

Svensk Förening för Medicinsk Informatik
info@sfmi.se