Presentation styrelsen 2023

På denna sidan presenteras medlemmarna i SFMI:s styrelse 2023.

 

Anna Rossander, ordförande

Anna Rossander arbetar på enheten Informatik och Standardisering i Västra Götalandsregionen. Enheten har uppdrag att utveckla och förvalta informationsstruktur för hälso- och sjukvård inom regionen, att praktiskt stödja och utbilda i struktur och informatikfrågor samt att vara en stödfunktion för projektet Framtidens Vårdinformationsmiljö (FVM). Anna arbetar huvudsakligen med Snomed CT; terminologbindning, framtagande av nya begrepp och urval samt användarstöd.

Anna deltar i flera nationella arbeten och är ordförande i NAG Snomed CT som hör till samverkansgruppen Strukturerad vårdinformation i SKR:s system för kunskapsstyrning. Avslutade projekt Anna deltagit i är bland annat mappning av blåscancerregistret mot Snomed CT (via Sweper) och informatikpiloten kring Schizofreni (via SKR).

Anna läste läkarprogrammet på KI, gjorde AT och halva ST i Gävle innan flytt till västkusten där hon arbetat på Sahlgrenska Sjukhuset och Kungsbacka Sjukhus. Blev specialist i urologi 2015 men arbetar sedan 2018 heltid med informatik.

Anna är också doktorand med fokus på interoperabilitet inom hälso- och sjukvård vid Avdelningen för Informatik, Institutionen för Tillämpad IT, Göteborgs Universitet.

 

Claudia Ehrentraut, vice ordförande
Claudia Ehrentraut arbetar sedan juni 2022 som informatiker på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Inom ramen för sin anställning på Karolinska arbetar Claudia bl.a. i Metod- och kompetensstöd informatik, en stödfunktion i den regionala TakeCare-förvaltningen, samt med olika uppdrag som involverar bl.a. arbete med standarderna FHIR och openEHR. Under 2023 är Claudia en av två produktägare för openEHR Sverige, en arbetsgrupp under SFMI.

Innan sin anställning på Karolinska arbetade Claudia under perioden 2015-2022 som informatiker på konsultbolaget C.A.G Consoden (tidigare Mawell) där hon inom ramen för olika uppdrag arbetade i nationella utvecklingsprojekt, bl.a. Intygstjänster, Uppmärksamhetsinformation, Synpunkter och klagomål på Inera och Automatiserad inrapportering till kvalitetsregister på Sveriges kommuner och regioner (SKR), och förvaltningar, t.ex. Tjänstekontraktsförvaltning och Infektionsverktygets förvaltning på Inera. Arbetet omfattade framtagning och vidareutveckling av tjänstekontrakt, informationsmodeller och -specifikationer, process- och begreppsmodellering, kravanalys och delprojektledning. Under hösten 2021 och våren 2022 var Claudia delaktig i den Nationella Arbetsgruppen (NAG) för kvalitetsregister.

Claudia har en master i språkteknologi från Uppsala universitet, ett tvärvetenskapligt ämne som omfattar både lingvistik och datavetenskap. Under sitt exjobb som hon gjorde på Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Stockholms universitet kom hon i kontakt med hälsoinformatik då hon jobbade i ”Clinical text mining”-gruppen med att utveckla ett maskininlärningssystem för att detektera vårdrelaterade infektioner (VRI) i patientjournaler. Efter sina studier fortsatte hon att som forskningsingenjör på DSV och jobbade då dels med arbetet kring VRI, dels med att utveckla ett system för att hitta tidiga symtom för cervixcancer.

 

Madeleine Blusi, sekreterare

Madeleine Blusi, född 1968, arbetar som processledare med verksamhetsstöd på Cancercentrum, Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. Hon har en förenad anställning som lektor på institutionen för omvårdnad, Umeå Universitet. Ledamot i region Västerbottens KRR Kliniskt rekommendationsråd FVIS för framtidens vårdinformationsstöd (Cosmic) och Medicinska fakultetens Råd för artificiell intelligens och autonoma system (MAI).  

Madeleine har i olika roller varit verksam inom e-hälsa och digitalisering inom hälso- och sjukvård i snart två decennier. Efter sjuksköterskeexamen 1996 arbetade hon på Länssjukhuset i Sundsvall och därefter på FoU Västernorrland, en regional samverkans- och stödstruktur för socialtjänst och kommunal hälso-och sjukvård. Med intresse för teknik och distansvård disputerade hon 2014 med avhandlingen E-health and information- and communication technology (ICT) as support systems for older family caregivers in rural areas. Hon har varit involverad i flera projekt rörande e-hälsa och digitalisering inom äldreomsorg och hemsjukvård på regional, nationell och internationell nivå. Har haft ett flertal sakkunniguppdrag inom området åt bl.a. European Commission, WHO, ERNACT (European Regions Network for the Application of Communications Technology), Smart Villages, European Network for Rural Development (ENRD), Socialstyrelsen, SKR, Svensk Sjuksköterskeförening m.fl. 

De senaste åren har Madeleines arbete allt mer inriktats mot AI i hälso-och sjukvård. Hon ingår i forskargruppen Interactive and Intelligent Systems vid institutionen för datavetenskap och är aktiv i Nordic Telemedicine Center där hon bl.a. varit med och utvecklat smarta AI-glasögon som ger stöd att hantera utbytesläkemedel. Affilierad med ARCUM, Arktiskt Centrum. 

 

Helen Broberg, skattmästare

Helen Broberg är född 1968 och arbetar som informatikarkitekt på Digitalisering IT och MT förvaltningen i Region Skåne. Inom Region Skåne arbetar Helen med arkitekturstyrning och arkitekturledning samt i SDV-programmet (Skånes digitala vårdsystem).

Efter att ha läst ADB-linjen började Helen arbeta som programmerare/systemerare 1989 på dåvarande Kristianstads läns landstings IT-avdelning – ADB-landstinget. Sedan dess har Helen arbetat inom Region Skåne i olika roller inom informatik.  Sedan mitten av 90-talet har Helen varit aktiv deltagare i standardiseringen inom TK334 Hälsoinformatik på nationell (SIS), europeisk (CEN) och internationell (ISO) nivå. Helen är och har varit deltagare i utveckling av och i revideringen av flera hälsoinformatiska standarder. Helen är idag tillsammans med Dipak Kalra projektledare för utvecklingen av en ny teknisk rapport för att harmonisera två ISO-standarder med HL7 FHIR. Helen var 2005 med och bildade HL7 Sweden och satt i styrelsen till och med 2016.

Helen har under åren periodvis på deltid varit utlånat till b.la. Cehis och Inera arkitekturfunktioner och där deltagit i det nationella informatikarbetet. Deltagande i olika interregionala (3R) och nationella projekt har också skett, nu senast deltagande i StandIn2 och 3.  Representerar idag Region Skåne i arbetsutskottet till den Nationella samverkansgruppen för strukturerad vårdinformation inom SKR kunskapsstyrningsorganisation samt i Socialstyrelsens referensgrupp för Gemensam informationsstruktur.

 

Anders Thurin, vetenskaplig sekreterare

Född 1959, efter ADB-linjen kort karriär som programmerare vid dåvarande Volvo Data 1979, men blev sedan läkare 1986 och specialist i Klinisk fysiologi 1996. Parallellt med läkarbanan IT-engagemang först i en studerandegrupp, länge inom standardisering inom terminologiområdet, ordförande i svensk arbetsgrupp och svensk representant i CEN och ISO-kommitteer, därtill deltidstjänst vid Medicinsk Informatik i Linköping, inom EU-projekt som GALEN, uppdrag åt SPRI inför terminologitjänst som blev till Spriterm. I många år medverkat i Clinical LOINC-kommitten som samlar bl.a. mätvariabler inom kardiologi och annan klinisk fysiologi. I början av 2000-talet egna projekt såsom MIX (Medicinsk Informationsextraktion) - metoder för att samla kliniska rutindata genom bl.a. bearbetning av journaltext, och i EU-projektet SemanticMining, i samverkan med Språkdata, Göteborgs universitet, där vi arbetade med lexikal information utifrån journaltext. Medverkat i upphandling av Framtidens Vårdinformationsmiljö i VGR, parallellt med klinisk tjänstgöring inom Klinisk fysiologi. Delredaktör i en lärobok i Medicinsk informatik som planeras för utgivning 2020.  Även fackligt engagemang, fn sekreterare i styrelsen för Sjukhusläkarna, Göteborg, styrelsemedlem i VGLF och ledamot i LDR - Läkarförbundets digitaliseringsråd.

Intressen inkluderar textbearbetning, strukturering av mätvärden och sammanställning av data med verktyg som Perl och R, och arbetar ständigt med att underlätta eget arbete genom att automatisera arbetsmoment med makrofunktioner (AutoHotKey).

 

 

Lina Nilsson, vice vetenskaplig sekreterare

Lina Nilsson, född 1977 (Södertälje) och bor sedan många år i Blekinge. Hon är utbildad inom sociologi och kvalitetsteknik. Lina disputerade 2014 på Blekinge Tekniska Högskola inom forskarutbildningsämnet Tillämpad Hälsoteknik med avhandlingen Social Challenges when Implementing Information Systems in a Swedish Healthcare Organization. I några år efter disputationen arbetade Lina bland annat i projekt på Blekinge Tekniska Högskola, Blekinge kompetenscentrum och Blue Science Park/SICAHT. År 2017 påbörjade Lina ett lektorat i Informatik vid Fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet. I juli 2019 påbörjade Lina ett lektorat i Hälsoinformatik vid Fakulteten för hälso- och livsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Under sin anställning på Linnéuniversitetet har Lina varit aktiv i utveckling av struktur och kurser i Masterprogrammet i eHälsa. Mellan 2017-2019 var Lina programansvarig för Masterprogrammet i eHälsa. Lina har arbetat på Blekinge Tekniska Högskola (Institutionen för hälsa) med bland annat e-hälsa på sjuksköterskeprogrammet. Idag arbetar Lina på Linnéuniversitetet, e-hälsoinstitutet. Hon undervisar på Masterprogrammet i e-hälsa (till exempel i implementerings- och förvaltningskurs, projektkurs, inom utvärdering och i vetenskaplig metod-kurs) och deltar i forskning inom e-hälsa.

 

Lars Lindsköld, ledamot
Lars Lindsköld är född 1959, Med.Dr  i Informatik, har arbetat med det mesta; det är perspektiven som är meningen med livet! Idag är han på koncernstab digitalisering , Västra Götalandsregionen. Har sin bakgrund från skogarna i norr till arbete som röntgensjuksköterska både i Norge och Sverige. Arbetat i det privata med stora globala företag. Stort intresse för informatik, informationsmodeller, hälso -och sjukvårdens standarder, kodverk men framför allt att skapa patientnytta.

Arbetar tidigare för Swelife som portföljägare inom Sweper projektet som tillsammans med patientföreningar, näringslivet och akademin belyste vad som måste göras för att svenska hälsodata ska bli det stöd som krävs för att dra maximal nytta av potentialen inom precisions medicin. Utöver detta tar projektet fram vägledningar och genomför konkreta projekt för att visa på möjligheter. För att resultaten långsiktigt ska kunna genomföras, identifierar och förankrar projektet lämpliga mottagare av resultaten. Arbetar efter Swelife tiden även som hälsodata expert 40% med Vinnova i deras VINTER projekt. Delaktig som Senior Adviser i AI Swedens sedan starten februari 2019, och numera även extern representant i Centrum för transdisciplinär AI, Umeå Universitet, Instituten member officer i styrelsen för EFMI , samt SFMI representant i Vitalis programråd.

 

Mikael Nyström, ledamot

Mikael Nyström är född 1977 och arbetar sedan hösten 2019 på Cambio Healthcare Systems AB som senior informatiker med främst övergripande informatikanvändning och implementation av och innehåll i terminologier, ontologier och informationsmodeller.

Under sin grundutbildning läste han vid Linköpings universitet till civilingenjör i datateknik med inriktningarna programvaruproduktion och medicinsk teknik och tog examen 2002. Han började på allvar arbeta med medicinsk informatik 2001 då han under sitt examensarbete utvecklade ett flexibelt databaslager för patientdata som används i forskningsstudier. Som forskningstrainee fick han under 2002 vara med och introducera både ICF och Snomed CT i Sverige. Under sina doktorandstudier undersökte han hur olika klassifikationers engelska och svenska termer kan återanvändas för att översätta nya klassifikationer och hur Snomed CT:s struktur kan användas för att synliggöra dolda samband i insamlad patientdata. Han var under doktorandtiden även engagerad i European Union Network of Excellence in Semantic Interoperabilty and Data Mining in Biomedicine och deltog där i studier om naturligt språkhantering, Snomed CT och hur patientjournalsinformationsmodellsstandarden openEHR kan användas.

Han tog en teknologie doktorsexamen i medicinsk informatik från Linköpings universitet 2010. Under åren 2010 – 2019 arbetade han som forskare inom medicinsk informatik vid Linköpings universitet och arbetade då med olika studier om terminologi-, ontologi och informationsmodellsanvändning i patientjournaler. Från 2002 till 2019 var han lärare i Linköpings universitets grundutbildning i medicinsk informatik för främst civilingenjörsstudenter och deltog under en period även som IKT-pedagog vid uppbyggnaden av universitetets elärandesatsning och i Programnämnden för data- och medieteknik. Han arbetade även deltid som konsult åt Socialstyrelsen med frågor kring Snomed CT och klassifikationer från 2007 till 2019. Han har suttit i SNOMED Internationals rådgivande kommittéer sedan starten 2007 och arbetade deltid som konsult åt SNOMED International under åren 2013 – 2015 med utbildning av Snomed CT-implementasionsrådgivare och uppbyggnaden av SNOMED Internationals elärandeinitiativ. Han har även arbetat deltid som expert inom ehälsa på RISE Research Institutes of Sweden AB från 2015 till 2019.

 

Hanife Rexhepi, ledamot

Hanife Rexhepi, född 1984 och uppvuxen i Skaraborg, är sen år 2018 lektor i Informatik på högskolan i Skövde. Hon är utbildad sjuksköterska och systemvetare. Hanife disputerade 2018 på Högskolan i Skövde med avhandlingen ”Bridging the information gap: Supporting Evidence-Based Medicine and Shared Decision-Making through Information Systems”. Hanifes avhandling prisades med Skaraborgs akademis pris år 2019.

Hanife har omfattande erfarenheter av både kvalitativa och kvantitativa studier relaterad till implementering och användning av eHälsotjänster. Som medlem i DOME konsortiet har Hanife bland annat studerat patientens tillgång till sin journal via nätet och vilka möjlighet och hinder som finns med detta. Hon har även erfarenhet av att leda flera forskningsprojekt relaterad till utveckling och implementering av IT-system i sjukvården.

Utöver att bedriva forskning undervisar Hanife inom flera utbildningsprogram som till exempel sjuksköterskeprogrammet och systemvetarutbildningen. År 2021 blev Hanife tilldelad det prestigefyllda priset Guldäpplet för årets lärare.

Sen år 2021 är Hanife programansvarig för två kandidatutbildningar på Högskolan i Skövde; Systemvetenskap samt Informationsteknologi – Business Intelligence.

 

 

Nadia Davoody, ledamot

Nadia Davoody är född 1980 och arbetar för nuvarande som programdirektör och assisterande lektor i hälsoinformatik vid Centrum för Hälsoinformatik på Karolinska institutet. Hon är utbildad medicinsk informatiker och disputerade 2016 med avhandling ”From Chaos to Clarity: Designing eHealth to Support Self-management in Stroke Care”.

Nadia har efter disputationen jobbat som informatiker och projektledare på Hälso-och sjukvårdsförvaltningen och konsultbolaget CGI. Sedan november 2018 har Nadia jobbat som assisterande professor och programdirektör för globala joint masterprogrammet i hälsoinformatik vid Karolinska Institutet. Nadia har varit ledamot i eHälsorådet på Socialstyrelsen från 2019–2022. Nadia är även medlem i forskningsnätverket för digital vård.

Nadia har varit involverad i olika projekt inom e-hälsa och hennes forskning fokuserar huvudsakligen på design av ehälsotjänster för invånare, utvärdering och implementering av ehälsotjänster, och digitala vårdmöte. Nadia undervisar och är kursledare för några kurser inom masterprogrammet för hälsoinformatik. Hon undervisar bl.a. om aktuell forskning och trender inom hälsoinformatik, användarbehov, kravutveckling och utvärdering och kvalitativa forskningsmetoder.

 

Svensk Förening för Medicinsk Informatik
info@sfmi.se